Ugrás a fő tartalomra

Uganda kereskedelmi kapcsolat kiépítése


A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok feltérképezésére a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC), Dr. Seszták Miklós fejlesztési miniszter vezetésével, 2015. november 11. és 17. között üzleti delegációt indított Kampalába, Uganda fővárosába. A rendkívül sikeres út során a küldöttség részt vett az ugandai ipari és kereskedelmi miniszter által megnyitott, és a helyi kormányzati és üzleti élet képviselőivel rendezett gazdasági és üzleti fórumon, továbbá – hazánk képviseletében első ízben – hivatalos látogatást tett Buganda királyság kormányánál.








A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerepvállalása és támogatása az üzleti út létrejöttében azért is nagyon fontos, mert mint a stratégiai iparágakat felügyelő tárca, egyik legjelentősebb feladata Magyarország folyamatos és gyors ütemű fejlődésének elősegítése.Az ilyen jellegű kezdeményezések támogatásával a tárca hozzájárul az ország versenyképességét javító feltételek megteremtéséhez, a kis- és középvállalkozások nemzetközi piacra jutásának elősegítéséhez, valamint a már működő hálózatok fejlesztésében is aktívan közreműködik.



Az ugandai Kereskedelmi és Ipari Minisztérium azzal a kérdéssel fordult magyar társszervéhez, hogy segítsenek további magyar befektetőket és üzletembereket is “Afrika Gyöngyszemébe” csábítani. Az ugandai kormány álláspontja szerint egy ilyen üzleti delegációval még szorosabbra fűzhető Magyarország és Uganda kereskedelmi kapcsolata. Az ugandai vezetés elképzelése, hogy versenyképes technológiájú befektetésekhez keressen Magyarországról partnereket.


Folyó év szeptemberben alakult meg a Magyar–Ugandai Üzleti Tanács, a párbeszéd folytatásának, elmélyítésének pedig az üzleti delegáció látogatása nagyszerű lehetőséget biztosított. A déli nyitás politikája szerint a cél a korábbinál is intenzívebb, kölcsönös együttműködésen alapuló üzleti kapcsolatok kiépítése a szubszaharai régió országaival. Politikai stabilitás, kormányzati támogatás, kedvező bürokratikus háttér várja a magyar befektetőket Ugandában. A HeliosAgro és más cégek jelenléte az országban szép példája a már zajló együttműködéseknek. Az Afrikában a nagy potenciális vásárlóerővel rendelkező, növekvő középosztály szerencsés piaci lehetőségeket biztosít a külföldi befektetőknek, így a jövőben várhatóan az afrikai kontinens lesz a világgazdaság motorja.




A HTCC és az ugandai kormányzat által közösen szervezett üzleti fórumplenáris részén elhangzott előadások, s azt követő kétoldalú (B2B) egyeztetéseksorán az ugandai és a magyar kormányzat, valamint az ugandai és a magyar üzleti élet képviselőinek széles skálája reprezentáltatott. A HTCC által kurrensként delegált iparágakra valóban van kereslet. Különösen ilyen az agrárgazdálkodás, a környezetvédelem, vízgazdálkodás, és az infrastrukturális beruházások. A B2B megbeszéléseken a HTCC jelen lévő partnerei sikeres tárgyalásokat folytattak ugandai üzletemberekkel, s a következő napokban további részletes kétoldalú egyeztetésekre került sor. Minden jelen lévő partnerünk terméke, szolgáltatása felkeltette az ugandaiak érdeklődését és folytatódik az üzletek részleteinek kidolgozása, megvalósítása.





A HTCC képviselői a jelen nem lévő HTCC partnereket s azok termékeit, technológiáit bemutatták az üzleti tárgyalásokon, és további 8 üzleti lehetőséget tárgyalnak tovább. A partnerek számára a személyes kapcsolatfelvételek előkészítése a HTCC részéről folyamatban van. A HTCC dubai és gambiai ország-igazgatóival is megismerkedhettek a delegáció tagjai, és lehetőségük volt a személyes egyeztetésre, melynek eredményeként sikeresen elindulhatott ezen országokban is a piacra jutás.
Utunkkal egyben történelmet is írtunk, hiszen Dr. Seszták Miklós miniszterhazánk képviseletében első ízben tett hivatalos látogatást tett Buganda királyság kormányánál. A látogatás során a HTCC egyik alapító tagja, az Afrika Magyar Egyesület humanitárius együttműködési megállapodást kötött a királyság Egészségügyi Minisztériumával.




Az üzleti program mellett, a delegáció természetesen megcsodálhatta Uganda szépségeit, többek között a MurchinsonNemzeti Parkot, a Nílus forrását vagy a helyi népi tánccsoportok lenyűgöző előadását. Részletesebb beszámolót talál további képekkel, videó anyagokkal a honlapunkon: www.htcc.org.hu.


Összegezve sikeres és jól szervezett üzleti delegáció tagjaiként térhettünk vissza Budapestre.

Budapest, 2015. december 16.


Üdvözlettel:  HTTC


Forrás: HTCC

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A DNS csatlakoztat minket a Mátrixhoz

Mike Lambert, az angliai Wight szigetén lévő Shen klinikán folyamatosan tágítja szakmája határait a magasabb szintű megértésre való törekvésében.  Ahogy az már lenni szokott, ez nem tette őt népszerűvé orvosi körökben, még azok közt sem, akik az úgynevezett alternatív vagy kiegészítő gyógymódok normáit igyekeznek lefektetni (kőbe vésni). Még nem láttam olyan hierarchiát, ami nem ugyanazon elvek alapján működne! Vagyis a hierarchiák fő mozgató rugója az események irányítására és a status quo megőrzésre irányuló törekvés. Amit a hierarchia képvisel, valójában lényegtelen: a lényeg a tény, hogy maga a hierarchia megléte biztosítja az elmemásolatok létrehozását. Még a hierarchia-ellenes hierarchiák is ugyanígy tesznek – nézd meg a „radikális” és az anarchista szervezeteket – ugyanezt tükrözik. „Helyes, rend, parancs, anarchista bizottságotok eldöntötte, mik lesznek a szabályok.” Felfordul a gyomrom azt látva, hogy ez a hozzáállás az irányadó az alternatív gyógymódok terén is. Egy